Horizon College | Word de beste versie van jezelf

Sparen als student?

Dat doe je zo!

Week van het geld


Deze week is het de Week van het geld met als thema: Goed omgaan met geld is goud waard. En dat is zo! Want hoe fijn is het als je later genoeg geld op je rekening hebt staan om bijvoorbeeld die mooie auto te kopen? Of als je voor onverwachte kosten staat?

Sparen is enorm belangrijk. Maar als student is dit soms lastig. Je geeft waarschijnlijk meer uit dan dat erbinnen komt. En zet je iets op de spaarrekening, dan haal je dat er misschien met hetzelfde gemak weer van af.

Daarom hieronder 5 tips over hoe jij het beste kan sparen!

5 tips om te sparen 

 

  1. Wees niet te streng voor jezelf

Kijk naar het geld wat er binnenkomt en naar je vaste lasten. Hoeveel houd je dan over? De een wat meer dan de ander. Dit heeft natuurlijk met verschillende dingen te maken, zoals een bijbaan of geen bijbaan. Logisch dat je van het geld wat je overhoudt, ook iets leuks wilt doen of kopen. Je hoeft echt niet gelijk €200,- op je spaarrekening te zetten, kleinere bedragen zijn natuurlijk ook prima. Ga voor jezelf na wat jij per maand kan missen, al is het €50,-. Alle beetjes helpen!

  1. Maak een spaardoel

Een spaardoel helpt je motiveren. Vaak kun je je spaarrekening een naam geven. Bedenk een doel waar jij voor wilt sparen zoals, je rijbewijs, een nieuwe laptop of gewoon een goede gevulde spaarrekening voor later. Bij de meeste banken kun je ook meerdere spaarrekeningen openen, bedenk of dit ook iets voor jou wat is. 

  1. Houd rekening met onverwachte kosten

Je bent misschien heel goed bezig met sparen en dan gaat net je telefoon stuk. Je moet helaas een nieuwe kopen. Maak voor dit soort onverwachte kosten een aparte spaarrekening. Zo hoef je niks van je doelspaarrekening af te halen.

  1. Lukt het niet om te sparen? Bespaar dan!

Misschien houd jij wel helemaal geen geld over om te kunnen sparen. Zorg dan dat je geld bespaart. Het leven als student is nou eenmaal niet goedkoop, maar door te besparen maak je het jezelf net even makkelijker. Als je weggaat, neem dan bijvoorbeeld eten mee vanuit huis. Dan hoef je onderweg geen eten te kopen. Houd ook aanbiedingen in de gaten en doe vooral geen boodschappen als je honger hebt. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat je meer lekkere dingen gaat kopen. Woon je niet meer thuis? Ga naar een voordeelsupermarkt of eet samen met je huisgenoten. Misschien kun je ook wel aanschuiven bij je ouders thuis.

  1. Wees consequent

Je maakt misschien wel iedere maand geld over, maar laat je dit ook echt staan? Of gaat er dan misschien net weer €20,- af? Bedenk goed of dit het nou echt waard is. Het wordt namelijk op een gegeven moment steeds makkelijker om er een klein beetje af te halen. Zet dan de volgende keer iets minder geld op je spaarrekening en zorg er dan voor dat er echt niks afgaat! Zo ben je sneller bij je spaardoel!

 

Tip: als student van het Horizon College kun je in contact komen met een budgetcoach. Wil je weten welke regelingen er zijn om je studie te betalen? Of wil je meer grip op je geldzaken? Lees snel verder.

Bekijk alle blogs