Vervolgstudie kiezen? Wij geven tips! | Horizon College

Studie kiezen?

Wij geven je tips!

Vervolgstudie kiezen: 9 tips


Zit je in je examenjaar en moet je een vervolgstudie kiezen? Dat kan best lastig zijn! Vooral als je er naar aanleiding van de Open Dagen nog niet uit bent of de Open Dagen zelfs niet hebt kunnen bijwonen, door bijvoorbeeld corona. Het maakt je keuze er niet makkelijker op. Maar wij helpen je graag en hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Lees de opleidingsinformatie op onze website goed door
Bekijk onze opleidingspagina’s op de website. Je vindt daar heel veel informatie over de opleidingen, zoals de duur van de opleiding, wat de opleiding inhoudt en wat je leert.
Bekijk al onze opleidingen

2. Stel online of telefonisch vragen aan docenten
Op onze opleidingspagina’s staan de contactpersonen per opleiding. Stuur een mailtje of neem telefonisch contact op met de docent van de opleiding en stel je vragen.

3. Overleg met de decaan van je huidige school
Heb je totaal nog geen idee van welke opleiding bij je past of welke richting je aanspreekt? Neem dan contact op met de decaan van je huidige school. Jouw decaan helpt je een richting te kiezen. Bovendien kent de decaan het Horizon College en kan/zij vertellen of de school bij je past. Wat zoek je in een school en opleiding? Wat vind je belangrijk? Bespreek het met je decaan.

4. Vraag hulp aan ons Studie Informatie Punt (STIP)
Twijfel je nog tussen een aantal opleidingen? Onze loopbaanadviseurs van het Studie Informatie Punt kunnen je helpen. Via app, mail of telefonisch is het mogelijk om een afspraak te maken. De adviseur gaat met je in gesprek om te achterhalen waarom je het lastig vindt om tot een studiekeuze te komen. Verder heeft de adviseur veel kennis over de verschillende opleidingen en kan je in contact brengen met docenten als je verdiepende vragen hebt.
Contactgegevens STIP

5. Doe de studiekeuzetest
Bij een studiekeuzetest krijg je vragen over je vaardigheden en opleidingsniveau, maar ook over persoonlijke eigenschappen en interessegebieden. Onze loopbaanadviseur van STIP bespreekt de test graag met je na. Neem hiervoor contact op met STIP.
Ga naar de studiekeuzetest

6. Bespreek je keuze met familie en bekenden
Familie en vrienden weten waar je goed in bent en kunnen jou helpen bij het zoeken naar een opleiding.

7. Praat met studenten van het Horizon College
Op de Open Dagen kun je vragen stellen aan studenten van het Horizon College. Helaas zijn de Open Dagen al geweest. Maar… je kunt natuurlijk ook altijd via social media een oproepje doen of via mensen om je heen vragen naar het Horizon College. Wees kritisch: vraag ook naar wat tegenvalt en wat moeilijk is aan de opleiding.

8. Kijk eens op kiesmbo.nl
Op deze website kun je onder andere een interessetest doen en opleidingen met elkaar vergelijken.
Ga naar kiesmbo.nl

9. Onze belangrijkste tip: bedenk waar jij blij van wordt
Maak een keuze op basis van waar jij blij van wordt. Kijk naar waar je goed in bent en bedenk vooral: wat vind ik leuk om te doen? Uiteindelijk gaat het erom dat je straks met heel veel plezier naar school (en in de toekomst naar werk) gaat!

Heel veel succes met het maken van je studiekeuze!

Studie gekozen? Meld je aan!

Voor schooljaar 2022-2023 kun je je nog aanmelden tot 1 mei. Dat helpt ons alles op tijd te organiseren en je te begeleiden bij je opleidingskeuze. Let op: bij sommige opleidingen is een beperkt aantal studieplaatsen beschikbaar. Dit kun je vinden bij de opleiding van je keuze.

Tip: houd altijd een plan b achter de hand. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw favoriete opleiding al vol zit voor het komende schooljaar.

Bekijk alle blogs