Horizon College | Word de beste versie van jezelf

Waarom moet je als student stemmen?

4 redenen

Iedere stem telt


Op 17 maart is het zover, dan mag iedereen vanaf 18 jaar weer stemmen. Welke partij vormt straks ons nieuwe kabinet?

Iedere partij heeft zijn eigen standpunten en wij als bevolking mogen stemmen waar wij achter staan. Iedere stem telt, dus ook die van jou als student!

Maar waarom is het nu zo belangrijk om te stemmen? Wij geven je hieronder 4 redenen!

4 redenen


1. Het is jouw toekomst

De verkiezingen gaan over de toekomst van Nederland. Jouw toekomst dus! Welke veranderingen zou jij later willen zien? Wil je bijvoorbeeld af van het huidige leenstelsel? Of vind je dat de verbinding van het OV beter kan? Bedenk goed welke dingen jij belangrijk vindt en waar jij denkt baat bij te hebben.

2. Jouw stem telt

Veel studenten stemmen niet, omdat zij denken dat het toch geen nut heeft. Maar als elke student zo denkt, heeft het ook geen nut. Als je 18 bent, mag je gaan stemmen. Je voelt je misschien ongehoord als student en daarom moet jij je juist laten horen door te stemmen! De thema’s die studenten belangrijk vinden, zullen andere partijen ook belangrijk gaan vinden. Studenten worden voor de politiek namelijk een steeds belangrijkere doelgroep. Gebruik je stem, jouw stem maakt echt het verschil!

3. Diversiteit in de Tweede Kamer

Jij als student kan zorgen voor meer diversiteit in de Tweede Kamer. Diversiteit is erg belangrijk, zodat iedereen van de bevolking zich vertegenwoordigd voelt en zich herkent in een politicus. De jongste Tweede Kamer lid van dit moment is Rens Raemakers, hij is 29 jaar. Verder zijn er geen donkere Nederlanders in de Tweede Kamer, dat komt omdat zij vaak laag op de lijst staan. Als studenten slim gaan stemmen kan ervoor gezorgd worden dat er straks 50% mannen en 50% vrouwen in de Tweede Kamer zitten. Maar hoe stem je slim? Als eerste kies je de partij op wie je wilt gaan stemmen. Bekijk daarna de peilingen van die partij. Hoeveel zetels gaan ze waarschijnlijk krijgen? Stel, jouw partij staat op zeven zetels, stem dan op de vrouw vanaf de achtste plek. Via voorkeursstemmen kan deze vrouw alsnog in de Tweede Kamer komen!

4. Iedereen heeft er baat bij; ook je oma of je moeder

Door op de juiste partij te stemmen, heb jij misschien later wel sneller een koopwoning. Of krijgt je oma nog betere zorg en krijgt jouw moeder misschien wel een hoger salaris voor het werken in de zorg. Kijk daarom goed naar alle partijen en hun standpunten.

Tip: weet je niet goed op welke partij je wilt stemmen? Op internet kun je verschillende stemwijzers vinden! Er worden verschillende punten op een rijtje gezet waar je uit kunt kiezen. Uit die resultaten komt de partij naar boven die het meest bij jou keuzes aansluit.

Belangrijk om te weten: maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn in alle gemeenten een aantal stemlokalen open zijn, dit is vooral voor kiezers die risicolopen voor het coronavirus.

Bekijk alle blogs