Aan het werk als zij-instromer bij Gezondheidszorg

Met haar brede werkervaring in de ziekenhuiswereld kent Mendaly de Kok de praktijk goed. Ze is thuis in deze wereld waarvoor ze haar studenten Verpleegkunde opleidt. Haar overstap van het ziekenhuis naar het Horizon College lag in het verlengde van haar werkzaamheden als praktijkopleider.

Uitdaging

Mendaly vindt het mooi om studenten te zien groeien in hun vakkennis en hun persoonlijke vorming. ‘Het ziekenhuis is een complexe wereld. Daarom is goede begeleiding van stagiaires extra belangrijk’, vindt Mendaly. ‘Als docent leer ik nu ook andere zorginstellingen kennen waarvoor wij opleiden, zoals verpleeghuizen. Daarbij is het contact met studenten anders nu ik voor de klas sta. In het ziekenhuis kwamen ze in mijn domein, waardoor er een beroep op hun beroepshouding werd gedaan. Als docent is dat anders en is voor mij de uitdaging groter om ze te vormen. Op de werkvloer gaat het over kennisoverdracht, in het onderwijs gaat het vooral om hoe studenten kennis opnemen. Dat stimuleert ook mijn eigen ontwikkeling. Ik kan niet alleen putten uit mijn eigen ervaringen in het ziekenhuis.’

 

Praktijkopdrachten

‘Mensen hebben soms het idee dat je vooral voor de klas staat tijdens het lesgeven, maar mijn ervaring is dat studenten het meest leren als je verschillende werkvormen inzet. Het werken met echte praktijkopdrachten is natuurlijk het allerleukst’, vindt Mendaly.

‘Ben je in het ziekenhuis klaar als je dienst er op zit; in het onderwijs gaat het werk soms gewoon door, ook na je lesuren.’ Mendaly is blij dat ze de stap heeft gezet naar het onderwijs. Ze voelt zich hier thuis. Ze wordt enthousiast van de ruimte die ze krijgt om te netwerken en samen met stagebedrijven nieuwe opdrachten te ontwikkelen, waardoor de studenten nog beter voorbereid de praktijk instappen.

 

Meer weten over de mogelijkheden voor zij-instromers bij het Horizon College? Lees hier verder.

 

Publicatiedatum: 14 november 2017