Aan het werk als zij-instromer bij techniek

Zelf vindt Ruud Belderok het de beste beslissing die hij ooit genomen heeft; zijn overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Met een opleiding MTS werktuigbouwkunde lag een carrière in de techniek voor de hand. Hij werkte bijna 12 jaar voor een offshore bedrijf waar hij de verschillende facetten van het vak goed leerde kennen.

Hij had diverse functies; technisch tekenaar, werkvoorbereider, projectleider en hoofd bedrijfsbureau. Mooi werk, maar het idee dat hij dit de rest van zijn werkzame leven zou moeten doen maakte hem niet echt enthousiast.

Ontwikkeling

In zijn vrije tijd is hij voetbaltrainer en –coach en in het contact met jonge mensen ontdekte hij zijn passie. ‘Niets mooier dan de ontwikkeling van jonge mensen van dichtbij te kunnen volgen en stimuleren’, vindt Ruud. Het bracht hem op een idee. Misschien dat het vak van docent iets voor hem was. Hij stuurde een open sollicitatie naar het Horizon College en werd na een tijdje uitgenodigd voor een gesprek. 'Het was een heel prettig gesprek en drie weken later startte ik al als zij-instromer. Ik deed een test om aan te tonen dat ik op hbo niveau functioneer en startte met de opleiding Pedagogisch Didactische Getuigschrift (PDG).'

Doel

Ruud: ‘Tijdens deze opleiding gaf ik ook al lessen materiaalkunde en vaktekenen. De begeleiding van mijn collega’s was super en ik kreeg echt de ruimte en tijd om het vak onder de knie te krijgen. Elke dag vind ik mijn werk leuker; ik draag mijn steentje bij aan de ontwikkeling van jonge mensen en zelf ontwikkel ik mij ook. Ik merk nu al zo’n verschil met vorig jaar. Dit vak past bij mij en daagt mij ook uit in mijn eigen ontwikkeling. Dat is wel een verschil met het bedrijfsleven waar ik vandaan kom. Daar lag de focus op strakke budgetten en krappe deadlines. Het doel waar ik nu voor werk, de professionele ontwikkeling van jonge mensen, vind ik persoonlijk belangrijker.'

Motivatie

Als Ruud dan toch iets moet noemen wat hij lastig vindt, zijn het die studenten die minder gemotiveerd voor hun opleiding zijn en daar ook niet voor te enthousiasmeren zijn. Hij beseft goed dat hij met zijn niveau-4 studenten veel kan bereiken als de wil er is.

Praktijkgericht

De overstap van het bedrijfsleven naar het mbo is hem meer dan meegevallen. Hij blijft actief in zijn eigen vakgebied, want hij leert zijn studenten nu de fijne kneepjes van het vak. Als hij iets vertelt over zijn werkervaring dan zijn de studenten eigenlijk altijd stil. Hij doet zijn best om deze ervaringen te linken aan de lesstof zodat de les nog meer praktijkgericht wordt. Nu hij zijn getuigschrift behaald heeft kan hij niet wachten om nieuwe taken op zich te nemen. Hij wil nieuwe tekenprogramma’s gaan gebruiken en samen met de studenten 3-D printers gaan bouwen.

Ruud is nog lang niet klaar met ontwikkelen.

Meer weten over de mogelijkheden voor zij-instromers bij het Horizon College? Lees hier verder.

Publicatiedatum: 12 september 2017