Horizon College | Word de beste versie van jezelf

publicatiedatum: 21 december 2021

Studenten ondersteunen cliënten in woonzorgcentra

Het Horizon College en de sociale onderneming BuddyBold hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij dat zestig studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn wekelijks een bezoek brengen aan dertig cliënten die in de regio Alkmaar in woonzorgcentra verblijven; dit om hun wereld gezelliger en minder eenzaam te maken.  

Zo komen Rahmat (20) en Abdulrahim (18) elke week bij Ercan Alcu, behalve nu tijdens de lockdown tijdelijk even niet. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliënt; ze gaan samen op tv voetbal kijken, rijden met hem een rondje in zijn rolstoel of helpen bij de fietstraining en revalidatie-oefeningen. 

Lach op zijn gezicht 
Meneer Alcu, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: ’Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alcu. Bovendien word ik later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.’ 

Bijdragen aan herstel 
Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. ‘Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop ik arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alcu zijn zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en onze hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.’ 

Tijdens het project BuddyBold worden meerdere studenten extra ondersteund door een docent van de opleiding in verband met hun anderstalige achtergrond. Dit geeft de anderstalige studenten extra ruggensteun om hun diploma Helpende Zorg & Welzijn te halen.  

Belevingswerelden vergroten 
De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten. De studenten van het Horizon College leren in de praktijk en de cliӫnten die zij bezoeken hebben aanspraak en gezelligheid. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hopelijk kunnen Rahmat en Abdulrahim na de lockdown weer snel bij meneer Alcu op bezoek.