Wanneer zijn de Open Dagen?
In het schooljaar 2019/2020 zijn onze Open Dagen op:

  • Woensdag 11 december 2019 van 16 tot 21 uur
  • Vrijdag 28 februari 2020 van 16 tot 21 uur

Kijk voor onze andere voorlichtingsmomenten in onze agenda.

Wil je informatie over een bepaalde opleiding? Dan kun je contact opnemen met de contactpersoon die bij de informatie over de opleiding staat vermeld. Hij of zij kan je vragen beantwoorden.

Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
Ja, dat is mogelijk. Denk er wel aan dat als je een definitieve keuze hebt gemaakt, je je schriftelijk afmeldt voor de opleiding waar je tevens voor bent aangemeld. (Meer informatie over aanmelden)

Hoe kan ik inloggen op ELO?
Klik hier voor de uitleg over het inloggen op ELO.

Ik kan niet inloggen op ELO
Heb je problemen met inloggen in ELO! of  lukt het niet je studentenaccount te activeren in ELO, stuur dan een mail naar servicebureauELO@horizoncollege.nl.

Tot welke datum kan ik me inschrijven?
Je kunt je in principe altijd aanmelden voor een opleiding. Een aantal opleidingen heeft verschillende startmomenten per jaar. Als je je voor 1 april aanmeldt dan word je in principe geplaatst in de opleiding van je keuze, mits je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende voorwaarden.

Wat is ELO?
ELO (de elektronische leeromgeving) is het digitale communicatiemiddel tussen student en opleiding. Op ELO staat altijd de actuele informatie. Je kunt op ELO (elo.horizoncollege.nl) zodra je een studentenaccount hebt. Je studentenaccount krijg je zodra je alle benodigde papieren hebt ingeleverd. Lukt het niet je studentenaccount te activeren in ELO, stuur dan een mail naar servicebureauELO@horizoncollege.nl

Klik hier voor de uitleg over het inloggen op ELO.

Ik heb nog geen cijferlijst/diploma ontvangen van mijn huidige school. Kan ik me evengoed aanmelden?
Dat kan. Zodra je cijfers bekend zijn of je hebt je diploma behaald stuur je een kopie hiervan naar de Studentenadministratie van de locatie waar je naartoe gaat.

Waar kan ik de boeken/leermiddelenlijst vinden?
Als het goed is heb je informatie gekregen over het bestellen van boeken en leermiddelen. Je kunt de lijst ook vinden op ELO.

De leermiddelen die op de leermiddelenlijst staan bestel je via de bestelomgeving van het Horizon College in ELO. Als je een bestelling plaatst, betaal je direct via iDeal. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen. Kijk bij de opleiding  voor een indicatie. 

Om je lessen te kunnen volgen moet je al je licenties en boeken in je bezit hebben!

Moet ik alle boeken die op de lijst staan aanschaffen?
Ja, alle boeken zijn nodig voor de opleiding die je gekozen hebt.

Ben ik verplicht de boeken bij Lisette Werter groep te bestellen?
Je mag de boeken ook bij een andere boekhandel bestellen. Een uitzondering vormen de vavo-studenten; de vavo heeft een eigen boekenfonds, waar je de boeken kunt huren. 

Krijgt een mbo-er jonger dan 18 jaar een studentenreisproduct?
Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook mbo'ers die  jonger zijn dan 18 jaar  en een voltijdopleiding BOL-opleiding volgen een studentenreisproduct krijgen. Hiermee reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Je bepaalt zelf of je het reisproduct wilt aanvragen. Meer informatie bij Duo 

Wanneer moet ik studiefinanciering aanvragen?
Drie maanden voordat je 18 jaar wordt en je een BOL-opleiding of voltijd-vavo-opleiding gaat volgen. Ben je al 18 jaar als je aan een opleiding begint? Vraag het dan zo snel mogelijk aan. Je kunt studiefinanciering aanvragen via www.DUO.nl.

Ontvang ik studiefinanciering als ik alleen nog examen moet doen in het nieuwe schooljaar?
Als je alleen nog examen moet doen, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Als je je echter naast de exameninschrijving ook hebt ingeschreven voor een BOL-opleiding, kom je wel in aanmerking voor studiefinanciering.

Wat is BOL en wat is BBL?
BOL is een beroepsopleidende leerweg. Je volgt je opleiding grotendeels op school en daarnaast loop je stage. Bij praktisch alle opleidingen zorgt de school voor een stageplaats.

BBL is een beroepsbegeleidende leerweg. Je gaat een dag of twee dagdelen in de week voor de theorielessen naar school en daarnaast werk je minimaal 20 uur bij een erkend leerbedrijf in de richting waarin je studeert. Je moet zelf zorgen voor een werkplek.

Daarnaast ga je een dag of twee dagdelen in de week voor de theorielessen naar school.

Moet ik zelf een werkplek zoeken als ik een BBL-opleiding ga doen?
Heb je je ingeschreven voor een BBL-opleiding, dan moet je zelf een werkplek zoeken. Volg je een BOL opleiding dan word je bij veel opleidingen begeleid bij het vinden van een stageplek.

Meer informatie over leerbedrijven en stageplekken kun je vinden bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. en Stagemarkt.nl.

Hoe kom ik aan een erkend leerbedrijf?
Meer informatie over leerbedrijven en stageplekken kun je vinden bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Stagemarkt.nl.

Hoeveel verdien ik als BBL-student bij een leerbedrijf?
Het bedrijf/de instelling moet je in ieder geval het minimumjeugdloon uitbetalen. Houd er rekening mee dat je 1 dag per week naar school gaat; het bedrijf hoeft deze dag niet uit te keren.

Krijg ik als BOL-student een stagevergoeding van het bedrijf/de instelling waar ik stage ga lopen?
Dat ligt aan het bedrijf zelf. Ze zijn niet verplicht een stagevergoeding te geven.

Kan ik mijn vmbo/havo/vwo bij het Horizon College afmaken?
Ja, dat is mogelijk, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Meer informatie kun je hier vinden:  Wat is vavo?

Hier kun je ook informatie vinden over aanmelden bij vavo.

Ik heb een buitenlands diploma? Wat kan ik ermee?
Als je je aanmeldt bij het Horizon College en je hebt een buitenlands diploma, kunnen we de waarde hiervan laten waarderen. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat het diploma is vertaald in het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

Ik ben mijn diploma kwijt, wat nu?
Ben je je diploma, certificaat of cijferlijst kwijtgeraakt? In veel gevallen kan DUO een vervangend document leveren. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

Wanneer kan ik met een opleiding starten?
Dat verschilt per opleiding en hangt daarnaast ook af van het aantal aanmeldingen.

Ik weet niet welke opleiding ik moet gaan volgen!
Het Studie Informatie Punt van het Horizon College kan je adviseren.

Ik heb geen diploma, kan ik toch een mbo-opleiding volgen?
Ja, dat kan. Zonder diploma kun je meestal beginnen met een Entree-opleiding.

Hoe kan ik mijn niveau verhogen?

Afhankelijk van je vooropleiding kun je doorstromen naar een vervolgopleiding op een hoger niveau. Kijk steeds bij de opleiding zelf wat de vooropleidingseisen zijn , want per opleiding kunnen de eisen verschillen.

Bij wie kan ik mij ziekmelden?
Als je door ziekte niet naar school kunt komen, meld je dit op de eerste ziektedag vóór 9.00 uur bij het Onderwijsservicebureau (OSB) van jouw sector, je stagebedrijf of werkgever. Meer informatie en telefoonnummers vind je hier.

Waar kan ik roosters vinden?
Roosters kun je vinden op ELO onder de knop Handige Links. De roosters staan voor aanvang van het nieuwe schooljaar op ELO