Keuzedelen

Sinds schooljaar 2016-2017 zien de mbo-opleidingen er iets anders uit dan voorheen. Naast een basis- en profieldeel, volg je een of meerdere keuzedelen. Het basis- en profieldeel zijn vaste onderdelen binnen jouw opleiding. Het keuzedeel is nieuw, en welk keuzedeel jij kiest , bepaal je zelf!

Je doet voor elk keuzedeel ook examen. Het behalen van een keuzedeel is voorlopig nog geen voorwaarde voor het behalen van het diploma. Wél ben je verplicht examen te doen om een keuzedeel af te ronden.

Behaalde keuzedelen (examen afgelegd met een cijfer 6,0 of hoger) worden vermeld op je diploma. De examenresultaten voor behaalde en niet-behaalde keuzedelen worden vermeld op de resultatenlijst behorende bij het diploma.

Keuzedelen
Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk!

Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je toekomstige beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Bijvoorbeeld een opvolgende opleiding binnen het mbo of een hbo-opleiding.

Als je na je opleiding gelijk aan het werk gaat
Als je na je opleiding aan het werk gaat, kun je je met de keuzedelen onderscheiden van je mede-studenten. Iedereen kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Als je na je opleiding verder gaat leren
Als je na je opleiding een volgende mbo-opleiding wil gaan doen of start met een hbo-opleiding is het slim om tijden je opleiding, indien dit mogelijk is, te kiezen voor keuzedelen die je daarop voorbereiden. De keuzedelen die je gedaan hebt, kunnen zorgen voor een makkelijkere start.