Vooropleiding

De meeste studenten in het beroepsonderwijs hebben een diploma vmbo. Maar ook als je geen diploma of een ander diploma hebt, kun je in het beroepsonderwijs terecht. In het algemeen geldt: hoe hoger je vooropleiding, hoe hoger het mbo-niveau waarop je kunt beginnen. Hieronder zie je hoe het ongeveer zit. Maar let op: kijk altijd bij de opleiding zelf om te weten hoe het preciés zit!

Je hebt een diploma Vmbo BL
Je kunt een opleiding op niveau 2 (Basisberoepsopleiding) gaan volgen. Met een diploma op niveau 2 kun je door naar niveau 3 (Vakopleiding). 

Je hebt een diploma Vmbo KL, GL of TL
Een diploma KL, GL of TL geeft je toegang tot opleidingen op de niveaus 3 en 4. Het hangt van verschillende dingen af op welk niveau je kunt starten. Soms worden er bepaalde eisen gesteld aan je vakkenpakket of examencijfers. Soms vormen de niveaus 3 en 4 een combinatie waarbij je altijd eerst niveau 3 moet doen. En soms moet je gewoon altijd op niveau 2 beginnen (bijvoorbeeld als je restaurantkok of chef van een garage wilt worden). Met een diploma op niveau 3 (Vakopleiding) kun je door naar niveau 4 (Middenkaderopleiding of Specialistenopleiding). 

Je hebt 3 jaar Havo
Een bewijs van onvoorwaardelijke overgang van havo 3 naar havo 4 geeft je ongeveer dezelfde mogelijkheden als een diploma KL, GL of TL.

Behoor je tot deze categorie dan is het zaak dat je je op tijd oriënteert op een mogelijke overstap naar het mbo. Het Horizon College organiseert speciale voorlichtingsbijeenkomsten; Workshop voor havisten. Kijk hier voor de data.

Je hebt een diploma Havo
Je kunt een aantal niveau 4-opleidingen versneld doen (een jaar korter). 

Vooropleiding hebben = diploma hebben
Een vooropleiding telt als je de opleiding met voldoende resultaat hebt afgemaakt en dat met een diploma kunt bewijzen. Een bewijs van onvoorwaardelijke overgang van havo 3 naar havo 4 geldt ook als een diploma. Top

Als je geen diploma vmbo of havo hebt maar wel een ander, gelijkwaardig diploma (bijvoorbeeld een buitenlands diploma) kun je in veel gevallen ook worden toegelaten. Of jouw diploma inderdaad gelijkwaardig is, wordt in overleg met de school bepaald. 

Je hebt geen diploma?
Je kunt een Entree-opleiding gaan volgen. Met een Entree-diploma (of een niveau 1-diploma) én een positief doorstroomadvies kun je door naar niveau 2.

Meer informatie over de Entree-opleidingen