Mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn | Horizon College

Helpende Zorg en Welzijn

  • Alkmaar Hoorn
  • BOL BBL
  • Niveau 2
  • 2 jaar
  • augustus 2022
Helpende Zorg en Welzijn

Als helpende zorg en welzijn is het belangrijk om mensen te stimuleren om zichzelf te kunnen redden. Kan jij dit? En lijkt het je leuk om zowel een zelfstandig uitvoerende als een assisterende rol te hebben? Dan is de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn wat voor jou!

Je werkt als helpende in een verpleeghuis, een verzorgingshuis, in de gehandicaptenzorg of in de thuiszorg. Je doet huishoudelijke taken voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Naast ondersteuning bij licht huishoudelijk werk heb je ook verzorgende en begeleidende taken. Je ondersteunt mensen bijvoorbeeld in hun welbevinden door activiteiten te stimuleren en werkt volgens een werkplanning en protocollen.

Studiefeiten

Punt van aandacht

Wijkleercentra

Bij de opleiding Helpende Zorg & Welzijn breng je jouw geleerde vaardigheden direct in de praktijk in een wijkleercentrum! Een wijkleercentrum is een locatie waar praktijkgericht en innovatief les gegeven wordt. Door middel van wijkleren wordt aandacht besteed aan praktische ondersteuning bij het dagelijks leven voor hulpbehoevende burgers. Ook krijg je alle theorielessen in het wijkleercentrum

Op dit moment heeft het Horizon College in Alkmaar (Noord en Zuid), Avenhorn, Zwaag en Wognum wijkleercentra. Deze wijkleercentra zijn een samenwerkingsverband tussen gemeenten en/of zorgorganisaties en het Horizon College.

Claudia's column #1

In onze wijkleercentra in Koggenland, Medemblik en Hoorn geven studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn lichte ondersteuning aan de wijkbewoners. Zij brengen hun opleiding direct in de praktijk. Claudia Heerens is als wijkleermakelaar de schakel tussen wijkbewoners, studenten en gemeente. In een maandelijkse column deelt zij wat zij meemaakt met studenten en cliënten in de wijkleercentra van het Horizon College.  

Zin in

‘Het is toch wel weer even opstarten na zo’n heerlijke vakantie. Het is maandagochtend vroeg en ik maak me klaar om naar het wijkleercentrum Hoorn te gaan. Dit centrum is vorig schooljaar geopend en vandaag komen de eerste nieuwe studenten er aan. Best spannend voor hen.

Nuttig voelen 
Terwijl ik mijn lunch in mijn keuken maak, bedenk ik dat ik deze studenten straks allemaal ga voorbereiden om de wijk in te gaan. Die verwachtingsvolle gezichten te zien wanneer ik vertel hoeveel zij kunnen betekenen voor mensen die zo kwetsbaar zijn. Kwetsbaar omdat ze echt eenzaam zijn en soms zeven dagen in de week niemand anders zien dan het zorgpersoneel. Of omdat ze een lichamelijke en/of geestelijke ziekte hebben, dat ze niet meer buiten (durven) komen. Of omdat ze ‘gewoon’ er weer toe willen doen, zich nuttig willen voelen in de maatschappij.

Mooie match
De nieuwe studenten hebben geen idee wat er allemaal achter die voordeuren afspeelt. Ik inmiddels wel. Ik weet nu wie die kwetsbare mensen zijn en wat hun verhaal is, omdat ik al bij ze op huisbezoek ben geweest. Ze wachten geduldig totdat ik de studenten een beetje ken en een mooie match kan maken en ze ga verblijden met een wekelijks bezoekje van een student.

Wees jezelf
Ik doe mijn brood in mijn tas, doe mijn jas aan en stap in de auto. Onderweg bedenk ik dat er ook dit keer weer studenten zullen zijn, die zich afvragen wat ze dan zoal moeten doen bij de bewoners. Ik antwoord dan altijd: ‘Wees gewoon jezelf en doe waar jullie allebei gelukkig van worden’. Het klinkt simpel, maar we denken vaak veel te moeilijk. Als ik tegen de studenten zeg dat ze gaan ondersteunen in de wijk, denken ze gelijk aan flink de handen uit de mouwen steken en het zweet op de rug. Dat mag natuurlijk best :) maar dat is niet helemaal de bedoeling. Het zit hem in de kleine simpele dingen van samen een kopje koffiedrinken, wandelen of de krant voorlezen. Aandacht voor elkaar, genieten van elkaars ge

Stralende gezichten
Ik heb er weer enorm veel zin in. Zin in de stralende gezichten van de ouderen als ik binnenkom voor de evaluatie met de student. Zin in de gemotiveerde studenten die het doel hebben iemand te helpen. Zin in om samen met fantastische collega's, dit concept voor de derde keer uit te rollen!’ 

Informatie en vragen | Alkmaar | BOL Mevrouw P. Laan P.M.Laan@horizoncollege.nl (072) 547 65 00