Brood en Banket

2019 - 2020
Laatst gewijzigd op 15-01-2019

Zelfstandig Werkend Bakker

Als Zelfstandig Werkend Bakker werk je in een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij. Je houdt je bezig met het maken van allerlei brood-  of banketproducten op ambachtelijke wijze. Je maakt hierbij gebruik van een vast receptuur. Je gebruikt je creativiteit bij het bereiden en afwerken van producten en bij het oplossen van problemen die je tegenkomt. 

Je werkt veel handmatig en ook met moderne apparatuur en je zorgt ervoor dat je efficiënt en hygiënisch werkt. Je werkt zelfstandig en voert, naast het bereiden van producten, een aantal extra taken uit, zoals het opstellen van een planning en het bestellen van producten. Je houdt de voorraad grondstoffen en de te maken (tussen)producten bij. Je bent creatief bij het maken van nieuwe producten. Je rol is uitvoerend en controlerend. Je bent verantwoordelijk voor het tijdig opleveren van alle bakkerijproducten en tussenproducten volgens continue kwaliteit. Vaak is het werk verdeeld onder meerdere bakkers. Jij moet dan het overzicht hebben en houden.

Je kunt tijdens je opleiding kiezen voor één van de volgende uitstroomrichtingen;

  • Broodbakker
  • Banketbakker
  • Brood & Banketbakker

 

Stel e-Brochure samen
Locatie : Heerhugowaard
Niveau : 3
BOL/BBL : BOL of BBL
Duur : 3 jaar (4800 uur studiebelasting)
Start : Augustus en januari (bij voldoende aanmeldingen)

Let op: beperkt aantal studieplaatsen!

Deze opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Meld je voor deze opleiding dus tijdig aan. De beschikbare plekken wijzen wij toe op volgorde van binnenkomst. Als er vóór 1 april al meer aanmeldingen binnen zijn dan er plaatsen beschikbaar zijn, word je op een wachtlijst geplaatst. 

Wat leer je?

In de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

• Bereidt bakkerijproducten.
• Bestelt grondstoffen en producten en slaat deze op.
• Bevordert de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment.

Ook krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en vaktheorie.

Keuzedelen

  • Engels
  • Voedingsleer
  • Streekproducten
  • Ondernemend vakmanschap

Beroepspraktijkvorming

BOL: je loopt meerdere dagen per week stage.
BBL: je hebt een werkgever voor minimaal 20 uur en gaat 1 dag per week naar school.

Vooropleiding

  • Vmbo TL, KB, GL
  • Mbo Uitvoerend Bakker

Tip: Loop vooraf eens een paar dagen mee in een bakkerij.  

Vervolgopleiding

  • Patissier
  • Leidinggevende Bakkerij
  • Ondernemer Bakkerij

Kosten

*We benoemen de kosten van het eerste jaar, tenzij anders is vermeld. De genoemde kosten zijn onder voorbehoud, ze kunnen dus nog veranderen.

Studie in Cijfers

In ‘Studie in Cijfers’ van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) staat informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio. Deze belangrijke en objectieve informatie kan je helpen bij het kiezen van een mbo-opleiding.

Klik hier voor de ‘Studie in Cijfers’ voor deze opleiding.

Meer informatie

Mevrouw C. Ruijter, (072) 547 60 18
C.G.J.Ruijter@horizoncollege.nl

Crebo: 25174