Uniformberoepen

 

Veiligheid en Vakmanschap (Grondtroepen) niveau 3

Als aankomend Onderofficier Grondoptreden werk je bij de Koninklijke Landmacht in de infanterie, cavalerie of de (luchtdoel)artillerie. Je leert, werkt en leeft in een militaire omgeving en voert bijvoorbeeld taken uit op de kazernes en in het (militaire) veld.

De aankomend Onderofficier Grondoptreden is zijn team tot voorbeeld. Neemt initiatief en zorgt dat de opdrachten worden uitgevoerd. Moet goed kunnen samenwerken en bereidheid hebben tot het aannemen van instructies dan wel instructies geven. Hij of zij moet over een uitstekende fysieke en mentale conditie beschikken. Hij moet ook langere tijd van huis kunnen zijn.

De opleiding is competentiegericht opgezet. Bij competenties gaat het om het totaalpakket van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Deze heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

In de opleiding wordt hieraan, vooral in praktische situaties, veel aandacht besteed. Als je het diploma hebt behaald en voldoet aan de militaire keuringseisen heb je meer kans op een baan bij Defensie. Ook kun je doorstromen naar de interne opleidingen binnen Defensie.

Locatie:Purmerend
Niveau:3
BOL/BBL:BOL
Duur:2,5 Jaar
Start:Augustus
Uitgebreide opleidingsinformatie
Veiligheid en Vakmanschap (Grondtroepen) niveau 2

Als medewerker Grondoptreden werk je bij de Koninklijke Landmacht als infanterist. Je leert, werkt en leeft in een militaire omgeving en voert bijvoorbeeld taken uit op de kazernes en in het (militaire) veld. Een aankomend militair toont zelfvertrouwen, heeft verantwoordelijkheidsgevoel, kan goed samenwerken en is bereid tot het aannemen van instructies. Je moet over een uitstekende fysieke en mentale conditie beschikken en ook langere tijd van huis kunnen zijn.

De opleiding is competentiegericht opgezet. Bij competenties gaat het om het totaal van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het moet, maar dat je het geleerde ook in de praktijk kan toepassen. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan oefenen in de praktijk. Als je het diploma hebt behaald en voldoet aan de militaire keuringseisen heb je meer kans op een baan bij Defensie.

Locatie:Purmerend
Niveau:2
BOL/BBL:BOL
Duur:1,5 jaar
Start:Augustus
Uitgebreide opleidingsinformatie
Beveiliger

Als Beveiliger ben je medeverantwoordelijk voor de beveiliging van een onderneming, instelling, persoon of object. Je beschermt de belangen van de organisatie en de werknemers. Je hebt een oplettende en dienstverlenende houding en je kunt goed met mensen omgaan. Je hebt oog voor eventuele risico's en dreigingen. Je waarborgt de veiligheid en je moet zelf daarom volkomen betrouwbaar zijn.

Als er iets gebeurt, of als mensen een vraag hebben, wordt er actie van je verwacht. Je moet durven optreden, zonder te grote risico's te nemen. Als Beveiliger moet je er netjes uitzien, want je vertegenwoordigt het bedrijf waar je voor werkt. Het uniform draagt daar aan bij. Het is heel belangrijk dat je kunt samenwerken, zowel binnen het team als met personeel van andere afdelingen.

Het werk kan soms routinematig zijn, maar het blijft altijd een boeiende zaak. Je kunt worden ingezet op verschillende locaties, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of andere evenementen. En elk moment kan het nodig zijn dat jij handelt: een verdachte van diefstal aanhouden, een ruzie beëindigen door bemiddeling, eerste hulp verlenen of een brandje blussen.

Eigenschappen die je moet hebben zijn o.a.: betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, goede omgangsvormen en initiatief nemen. Je moet ook willen werken in wisselende diensten. Voor dit beroep moet je een goede lichamelijke conditie hebben. Daarom hoort ook fysieke training bij deze opleiding.

 

Locatie:Alkmaar, Purmerend
Niveau:2
BOL/BBL:BOL
Duur:1,5 jaar (2400 uur studiebelasting).
Start:Augustus
Uitgebreide opleidingsinformatie
Beveiliger BBL

De opleiding Beveiliger BBL wordt in samenwerking met Regio Control en International Security Agency (ISA) uitgevoerd. Tijdens deze opleiding volg je ook de stewardopleiding bij AZ.

 


Als Beveiliger ben je medeverantwoordelijk voor de beveiliging van een onderneming, instelling, persoon of object. Je beschermt de belangen van de organisatie en de werknemers. Je hebt een oplettende en dienstverlenende houding en je kunt goed met mensen omgaan. Je hebt oog voor eventuele risico's en dreigingen. Je waarborgt de veiligheid en je moet zelf daarom volkomen betrouwbaar zijn.

Als er iets gebeurt, of als mensen een vraag hebben, wordt er actie van je verwacht. Je moet durven optreden, zonder te grote risico's te nemen. Als Beveiliger moet je er netjes uitzien, want je vertegenwoordigt het bedrijf waar je voor werkt. Het uniform draagt daar aan bij. Het is heel belangrijk dat je kunt samenwerken, zowel binnen het team als met personeel van andere afdelingen.

Het werk kan soms routinematig zijn, maar het blijft altijd een boeiende zaak. Je kunt worden ingezet op verschillende locaties, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of andere evenementen. En elk moment kan het nodig zijn dat jij handelt: een verdachte van diefstal aanhouden, een ruzie beëindigen door bemiddeling, eerste hulp verlenen of een brandje blussen.

Eigenschappen die je moet hebben zijn o.a.: betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, goede omgangsvormen en initiatief nemen. Je moet ook willen werken in wisselende diensten. Voor dit beroep moet je een goede lichamelijke conditie hebben.

Locatie:Alkmaar
Niveau:2
BOL/BBL:BBL
Duur:1 jaar (1600 uur studiebelasting).
Start:Augustus (bij voldoende aanmeldingen)
Uitgebreide opleidingsinformatie
Handhaver Toezicht en Veiligheid

De Handhaver Toezicht en Veiligheid surveilleert in uniform op straat en houdt zich bezig met signaleren, controleren, confronteren, optreden, sanctioneren en informeren. Een Handhaver Toezicht en Veiligheid houdt burgers met zijn aanwezigheid af van sociaal hinderlijk gedrag zoals kleine criminaliteit. Bij ongevallen schakel je hulpdiensten in en verleen je eerste hulp. Tijdens de opleiding leer je op school het nodige over wet- en regelgeving en is er veel aandacht voor fysieke, communicatieve en sociale vaardigheden. Een onderdeel van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid is de BOA-opleiding. Dit is de opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar.

Er worden hoge eisen gesteld aan je persoonlijkheid. Eigenschappen als leidinggeven, verantwoordelijkheidsgevoel, stabiliteit en zelfstandigheid zijn hierbij erg belangrijk. Ook moet je goed kunnen plannen en organiseren. Je moet je mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken en goed met mensen om kunnen gaan. Je bent representatief, accuraat, integer en stressbestendig. Bovendien moet je bereid zijn om in wisselende diensten te werken.

Je kunt na het behalen van het diploma gaan werken als Handhaver Toezicht & Veiligheid binnen het publieke domein.

 

Locatie:Alkmaar
Niveau:3
BOL/BBL:BOL
Duur:2 jaar (3200 uur studiebelasting)
Start:Augustus
Uitgebreide opleidingsinformatie
Veiligheid en Vakmanschap ICT

Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende ict-startfunctie bij Defensie. Je leert meer over telecommunicatie en radiosystemen, computernet-werken en radar- en verkeersleidingsystemen. Naast vakken als Nederlands en Engels, krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van teamwork met je medestudenten. 

De opleiding bereidt je voor op de functie van onderofficier. Als je wordt aangenomen bij Defensie kun je bij de Verbindingsdienst komen. De Verbindingsdienst installeert, bedient en onderhoudt binnen de Koninklijke Landmacht alle telecommunicatie-apparatuur en -verbindingen. Dat loopt uiteen van telefoon, fax, computer tot radio- en satelliet-verbindingen. De Verbindingsdienst verzorgt ook de postbezorging. De werkzaamheden worden vooral uitgevoerd tijdens oefeningen en uitzendingen. Als Onderofficier Verbindingsdienst geef je leiding aan een team dat verantwoordelijk is voor meerdere verbindingsmiddelen. Je kunt niet alleen het binnen de groep aanwezige materieel bedienen, maar ook je mensen opleiden zodat ook zij de systemen kunnen bedienen. Mocht je na de opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een ICT-functie in het bedrijfsleven.

Dit beroep is vooral leuk omdat  je ict-vaardigheden leert en deze toepast in de militaire context. Fysiek wordt je op de proef gesteld en grenzen worden verlegd. Dit zal op de kazerne maar ook tijdens schoolactiviteiten tot uiting komen.

Locatie:Purmerend
Niveau:3
BOL/BBL:BOL
Duur:3 jaar
Start:Augustus
Uitgebreide opleidingsinformatie

Meer Economie