Beroepspraktijkvorming (BPV)

Het praktijkdeel van je opleiding heet beroepspraktijkvorming (BPV). BPV is een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Je bewijst dat je in de praktijk kunt toepassen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd en dat je in staat bent om nieuwe vaardigheden aan te leren. Om het diploma te halen, moet je BPV als voldoende worden beoordeeld. Het bedrijf of de instelling waar je stage loopt of werkt moet een 'erkend leerbedrijf' zijn.

Bij een BOL-opleiding bestaat de BPV uit de stage(s) die je bij een bedrijf of instelling loopt.

Bij een BBL-opleiding is de BPV de baan die je hebt (minstens 20 uur per week).  

De BPV in de vorm van stage of werken is een heel belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een zelfstandig, werkend leven. Je krijgt tijdens deze leerperiode de mogelijkheid om mee te draaien in een bedrijf waar mensen werken die het beroep uitoefenen waarvoor je nu worden opgeleid. Je kunt daarmee ook in de praktijk ervaren of het beroep echt bij je past en de kennis die je op school hebt geleerd toepassen in een bedrijf. Dit vraagt om een goede voorbereiding, zodat de BPV-periode zo optimaal mogelijk verloopt.

BPV-gids
Met een BPV-gids informeren we zowel de student als het bedrijfsleven/ instellingen over de belangrijkste kenmerken, voorwaarden, richtlijnen en regels die van toepassing zijn op het middelbaar beroepsonderwijs. Binnen alle sectoren zijn wij continu op zoek naar goede leerbedrijven waar onze studenten praktijkervaring kunnen opdoen.

Bekijk hier de digitale versie van de BPV gids voor studenten (pdf)

Aan het begin van je stage (BOL) of dienstverband (BBL) sluit je een praktijkovereenkomst (een POK) met de school en de werkgever. Daarin zijn de wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Lees meer over een praktijkovereenkomst (POK).


Voor meer informatie kun je terecht bij het Studie Informatie Punt.