Nieuws item

Horecastudenten en Syrische jongeren bereiden samen een lunch

Falafel, Syrische stoofpot en baklava. Het waren enkele gerechten die op het menu stonden tijdens een bijzondere lunch. Vluchtelingenjongeren kookten samen met studenten van de opleiding Manager Ondernemer Horeca en zij maakten de heerlijkste gerechten. De vluchtelingenjongeren, met name Syriërs, maken deel uit van de vluchtelingenklas van het Horizon College. Het is voor hen niet altijd gemakkelijk om contact te maken met Nederlandse jongeren. Elkaar en elkaars cultuur leren kennen, was dan ook het doel van dit project.

Vrijdag 17 februari namen de jongeren bezit van de keukens op de locatie Heerhugowaard. Het thema van de lunch was Syrië en gerechten als linzensoep, tabboulah, lamskebab en knava, een zoet dessert met kaas, stonden op het menu. De vluchtelingenjongeren werden gekoppeld aan een van de twintig horecastudenten. Na twee uur kokerellen gingen de jongeren samen in L’Estaurant aan tafel om de lunch te nuttigen. Ook jongeren uit de vluchtelingenklas van het Huygens College schoven aan. 

Eten verbroedert

Wesley Ruijs, een van de initiatiefnemers en docent in opleiding consumptief techniek, noemde het een geslaagd project. ‘Het was super. Er werd Nederlands gesproken en er was een goede onderlinge samenwerking. Zo kun je zien hoe eten verbroedert. Het doel om van elkaar te leren en elkaar te leren kennen, is bereikt en dit project is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.’

Vluchtelingenklas

In de vluchtelingenklas van het Horizon College, locatie Heerhugowaard, zitten acht Syrische jongeren, alsook een jongen uit Tibet en een jongen uit Afghanistan. Zij krijgen les in Nederlands, rekenen, burgerschap, Engels en oriëntatie op werk. Op 10 februari draaiden de jongeren al een dagje mee met de horecastudenten om kennis te maken en de menu’s samen te stellen. 

Publicatiedatum: 02 maart 2017