Nieuws item

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in de maak

Het Horizon College en Bakery Institute werken samen aan een opleiding Boulanger niveau 4. De vraag naar ambachtelijk brood is steeds groter. Ronald Rijkers, opleidingsmanager Brood & Banket van het Horizon College in Heerhugowaard: ‘Mensen zijn bewust bezig met hun voeding. Ze willen terug naar de basis. Ambachtelijk brood heeft de interesse en krijgt weer waardering. Hier ligt een enorme kans om ons te onderscheiden.’

Er bestaat geen niveau 4-opleiding voor broodbakkers. Jongeren die een opleiding volgen, gaan na hun niveau 3-opleiding in de praktijk aan de slag. Veel specialistische kennis is nu niet voor iedereen toegankelijk. Het opzetten van een geheel nieuwe officiële mbo-opleiding heeft wel heel wat voeten in de aarde. Projectleider Corinne Ruijter heeft samen met Ronald Rijkers Meester Boulanger François Brandt benaderd. Hij speelt in de opzet van de nieuwe opleiding een grote rol. Door zijn bevlogenheid en enthousiasme tijdens een gastles voor de studenten is het idee ontstaan de praktijk meer te betrekken en een samenwerking te onderzoeken. Dat resulteerde in het idee om deze nieuwe opleiding vorm te geven.

Leerbedrijven gezocht

Om goedkeuring voor de opleiding te krijgen, moeten er erkende mbo niveau 4 leerbedrijven worden geworven. Studenten moeten hun kennis en vaardigheden tijdens hun beroepspraktijkvorming kunnen laten zien. Dit kan alleen worden beoordeeld door bakkers die zelf ook dat niveau hebben. Dit is een geweldige kans voor de bakkerij-ondernemers, om op dat niveau te werken. In de samenwerking ontwikkelen de leerbedrijven de opleiding mede met het Horizon College. Je kunt aangeven wat je verlangt van een boulanger of wat je belangrijk vindt in de ondersteuning van school. Samen maken we werk van deze nieuwe opleiding.

De totale opleiding Boulanger mbo niveau 4 duurt vier jaar. Doorstromers vanuit niveau 3 zijn na één extra jaar klaar. Het doel is om in 2020 de eerste lichting studenten te verwelkomen.

 

 

Publicatiedatum: 17 mei 2017