Skills-kampioenen horeca op het Horizon College

Van 14 t/m 17 november zijn bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard de Skills-kwalificatiewedstrijden horeca gehouden. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo’ers. Maar liefst 30 roc’s streden om de titel beste kok en beste gastheer/gastvrouw. Uit elke categorie zijn 8 finalisten gekomen. Zij gaan door naar de landelijke finale die in maart plaatsvindt. Jasper Jongejans, student van de opleiding Gastheer/Gastvrouw van het Horizon College, is een van de finalisten.

Winnaars
In de categorie kok zijn de winnaars: Roy Scheffers (ROC de Leijgraaf), Rabab Kassi (ROC van Amsterdam), Chiem Roijen (ROC Nijmegen), Jeroen van de Steeg (Deltion College), Sanne van Harten (Rijn Ijssel), Mark Jellema (ROC Friese Poort), Christian Jongmans (ROC West-Brabant) en Bas Jonker (Alfa College).
In de categorie gastheer/gastvrouw zijn dit Niek Dekkers (Koning Willem 1 College), Amit Singh (ROC Midden Nederland), Fabienne Bakker (ROC Nova College), Mara Reiser (ROC Nijmegen), Nick van der Heijden (SG De Rooi Pannen), Laura Sip (ROC van Twente), Jasper Jongejans (ROC Horizon College) en Eric Jansen (Noorderpoort).

Excellentie
Met de vakwedstrijden wil het Horizon College excellentie onder studenten bevorderen. Het is de eerste keer dat alle regionale kwalificatiewedstrijden voor horeca op één locatie plaatsvonden. Ze werden op het Horizon College georganiseerd omdat deze school over goede faciliteiten beschikt en omdat er vanuit de keuken en het restaurant goed zicht is op de wedstrijden. Elke deelnemer werkt onder dezelfde omstandigheden en iedereen wordt door eenzelfde jury beoordeeld.

Opdrachten
De koks moesten een amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en nagerecht maken.
In de amuse moesten zij restverwerking toepassen van ingrediënten van het hoofdgerecht. Het voorgerecht was een vegetarische pureesoep naar eigen inzicht. Het tussengerecht moesten zij koken vanuit een black box. Hierin zaten ingrediënten die zij allemaal in het gerecht moesten verwerken, de hoeveelheden bepaalden zij zelf. Het hoofgerecht had als thema wild en het dessert had als thema appel. Zowel het hoofdgerecht als dessert konden zij verder naar eigen inzicht bereiden. De gastheren en gastvrouwen moesten niet alleen de gasten ontvangen, uitleg geven over het menu, een wijnadvies geven en de gerechten serveren. Ook moesten zij een showtafel maken en een gerecht flamberen.

Beoordeling
Een vakjury beoordeelde niet alleen het eindresultaat; alle stappen in het proces tellen mee bij de Skills-vakwedstrijden. Voor de koks zijn dit onder andere de voorbereidingen, manier van werken, opruimen en schoonmaken van de werkplek en de presentatie van het resultaat. De gastheren en gastvrouwen werden onder andere beoordeeld op het creëren van een passende sfeer tijdens ontvangst, verblijf en afscheid, het bereiden van een cocktail aan tafel en het adviseren van de gasten bij de wijn en spijs.

Euroskills
Elke dag werd in beide categorieën (kok en gastheer/gastvrouw) een dagwinnaar gekozen. Dit werd vervolgens aangevuld met de 4 beste studenten uit elke categorie. De 8 finalisten strijden om de landelijke titel. Deze landelijke finale vindt in maart in Zwolle plaats. De landelijke winnaar mag naar Euroskills in Boedapest waar om de Europese titel wordt gestreden.

Publicatiedatum: 20 november 2017