Docent, instructeur of zij-instromer?

Docent, instructeur of zij-instromer?

Aan het werk als docent

Aan het beroep van docent in het mbo worden wettelijke eisen gesteld (Wet Educatie en Beroepsonderwijs). Je hebt:
• een afgeronde hbo-lerarenopleiding
óf
• een pedagogisch didactisch getuigschrift

Niet de juiste diploma's?
Als je nog niet over bovenstaande diploma's beschikt, kun je evengoed bij ons solliciteren. Je kunt dan als zij-instromer bij ons aan het werk. Wanneer we je geschikt vinden, krijg je de mogelijkheid om bij ons je diploma's te halen. Je moet dan wel een aanstelling van minimaal 0,4 fte hebben. Er zijn twee mogelijkheden:
• je hebt een afgeronde hbo of wo-opleiding
Je haalt binnen twee jaar na de start van je werkzaamheden bij het Horizon College je pedagogisch didactisch getuigschrift.
• je hebt geen afgeronde hbo-opleiding
Door middel van een assessment moet worden aangetoond dat je beschikt over hbo werk- en denkniveau. Daarnaast moet je minimaal drie jaar praktijkervaring hebben in het beroep waarin je wilt gaan lesgeven. Vervolgens moet je binnen drie jaar na de start van je werkzaamheden bij het Horizon College je pedagogisch didactisch getuigschrift halen.

Naast de algemene functie-eisen kent iedere functie ook specifieke eisen en kenmerken. Die staan bij iedere vacature beschreven. Ook verwachten we dat onze docenten voldoen aan het competentieprofiel docent.

Aan het werk als instructeur

Heb je een mbo+ werk- en denkniveau en aantoonbare relevante werkervaring in een bepaald vakgebied? Kun je goed in teamverband werken en wil je jezelf pedagogisch-didactisch ontwikkelen? Dan is de functie instructeur wellicht interessant voor jou. Kijk in ons vacatureoverzicht of het Horizon College een actuele vacature op jouw vakgebied heeft.

Opleiding voor instructeurs
Ben je aangenomen als instructeur, maar heb je nog geen diploma? Dan vragen we je om de opleiding Instructeur in het mbo te volgen. Deze opleiding duurt één jaar en sluit af met een landelijk erkend mbo-4 diploma.

Aan het werk als zij-instromer

Zij-instromers zijn onmisbaar in het mbo. Een zij-instromer is een professional uit de beroepspraktijk die de overstap maakt naar het onderwijs. Deze professional draagt daarmee bij aan de zo belangrijke verbinding tussen de twee werelden van praktijk en onderwijs. Als zij-instromer is het belangrijk dat je een afgeronde hbo-opleiding hebt en ervaring in het werkveld. Als je geen hbo-opleiding hebt afgerond, heb je wellicht wel een hbo-werk- en denkniveau en minimaal drie jaar werkervaring. Ook dan kun je bij ons als zij-instromer aan de slag.

Het Horizon College is ieder jaar weer op zoek naar professionals die de overstap naar het onderwijs willen maken. Wij bieden je dan een opleidingstraject gedurende een kleine twee jaar. In die twee jaar behaal je je pedagogisch didactisch getuigschrift en word je begeleid door een coach. Sommige zij-instromers kiezen er voor om de lerarenopleiding te gaan volgen. Ook dat is één van de mogelijkheden. Je kunt altijd contact met ons opnemen als je meer informatie wilt over het traject tot zij-instromer. Je kunt je vraag sturen naar sollicitaties@horizoncollege.nl.