Horizon College | Word de beste versie van jezelf

publicatiedatum: 10 november 2021

Studenten onderzoeken ICT-veiligheid bedrijven

Studenten van het Horizon College en Hogeschool Inholland gaan de ICT-veiligheid van bedrijven in de regio Zaanstreek Waterland onderzoeken en analyseren. Hiervoor is het fieldlab Cyber Security opgericht. Onze studenten gaan samen met de hbo-studenten onderzoeken of de netwerken van de bedrijven in- en extern voldoende veilig ingericht zijn. Tevens maken ze medewerkers van de deelnemende bedrijven bewust van digitale bedreigingen. Regelmatig zijn bedrijven slachtoffer van cyberaanvallen waardoor ICT-systemen worden platgelegd en criminelen losgeld eisen.

Met de komst van het fieldlab Cyber Security kunnen de studenten realistische opdrachten uitvoeren en een maatschappelijke bijdrage leveren aan de veiligheid van ICT-netwerken. De studenten van onze opleiding ICT Expert System en Devices en hbo-studenten van de opleiding Business IT & Management worden hierbij begeleid door het bedrijf SPOT ICT. Circa veertig studenten gaan in viertallen - twee mbo’ers en twee hbo’ers -  tien MKB-bedrijven onderzoeken in de regio Zaanstreek-Waterland-Amsterdam.

PurmerValley
Het fieldlab Cyber Security is onderdeel van PurmerValley, een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente Purmerend dat ten doel heeft het ICT-onderwijs in de regio te verrijken en te versterken. Er is een groot tekort aan goed geschoolde ICT’ers. Om dit tekort terug te dringen heeft PurmerValley een actieplan opgesteld om jongeren te interesseren voor een opleiding en een baan in de ICT.

Samenwerking mbo - hbo
Met dit project worden niet alleen realistische opdrachten uitgevoerd. Ook worden de mbo-studenten voorbereid op een hbo-vervolgstudie. Opleidingsmanager Patrick Colli: ‘Het is geweldig dat onze studenten deze opdrachten samen met hbo-studenten kunnen uitvoeren. We willen hiermee de overstap van het mbo naar het hbo vergemakkelijken. De mbo’ers gaan werken met hbo-lesmateriaal. Ze doen veel ervaring op en dat is gunstig om een goede stageplek te krijgen.’

Boudewijn Boelman, manager van de ICT-opleidingen van Hogeschool Inholland vult aan: ‘Wij vinden het als Inholland belangrijk dat onze studenten gedurende de studie zo vaak mogelijk hun nieuwe kennis ook in de praktijk toepassen. Je leert dan veel beter hoe iets echt werkt. Bij het samenwerken met studenten van het mbo komt een extra, verrijkende dimensie kijken. Ze leren op andere manieren samen te werken en daarbinnen elkaars kwaliteiten te benutten.

De uitkomsten van het onderzoek worden februari volgend jaar gepresenteerd.