Horizon College | Word de beste versie van jezelf

publicatiedatum: 24 maart 2022

Studenten strijden om nationale titels

Elf studenten van het Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn de Nederlandse kampioenschappen voor mbo-studenten. De finales worden 31 maart en 1 april gehouden in Utrecht.

Bijzonder deze keer is dat er twee Horizonstudentes in de finale staan bij een mannenberoep. Nooit eerder stonden er vrouwelijke studenten in de finale bij het bouwtimmeren en het lassen.

Per opleiding doen 8 studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes. De studenten die zich nu gekwalificeerd hebben behoren nu al tot de nationale top in hun vakgebied.

De finalisten Skills Heroes van het Horizon College
Bouwtimmeren: Yvanka de Reus 
Lassen: Femke Al 
Meubelmaken: Robin Berkhout
Installatietechniek: Sam Strijbis 
Metselen: Nick Dral 
Schilderen: Onno Roos 
Media en vormgeving: Julia Laan 
Applicatieontwikkeling: Dustin Joossen 
Verpleegkundige: Laura van Engen
Verzorgende IG: Cherise Bommel 
Apothekersassistente: Latisha Vlaming 

Bij het bouwtimmeren, metselen en schilderen is ESPEQ medeopleider. Bij het lassen is dat Tetrix en bij installatietechniek IW Noord-Holland.

Primeur
Het is een primeur dat er twee vrouwelijke mbo-studenten in de finale bij het bouwtimmeren en het lassen staan. Femke Al (20) komt uit bij het lassen: ‘Ik ben er trots op dat ik in de finale sta. Tijdens de kwalificatiewedstrijd op school heb ik alle jongens verslagen. Lassen is heel precies werk en juist iets voor vrouwen. Ik raad meiden aan om het ook te proberen, neem eens een ongewone stap, want lassen is een heel erg leuk vak.’

Ook Yvanka de Reus (17) staat als enige meisje tussen de jongens in de finale bouwtimmeren. ‘Het leuke aan timmeren is dat je mensen blij maakt met het werk dat je levert. Veel meiden denken dat timmeren zwaar werk is, maar dat valt reuze mee. En voor mij maakt het niet uit dat ik tussen de mannen sta, dat ben ik gewend. Het is leuk werk omdat het heel gevarieerd is en geen dag is hetzelfde. Ik bereid met nu goed voor op het NK en ik hoop dat ik de eerste prijs win.’

Meerdere kampioenschappen
Robin Berkhout (22) doet voor de vierde keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij werd twee keer Nederlands kampioen en één keer tweede bij het bouwtimmeren. Dit jaar doet Robin mee in de categorie meubelmaken. Sam Strijbis doet voor de tweede keer mee in de categorie installatietechniek.

Wereldkampioenschap in Shanghai
Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen in Shanghai in China.

Excellentie bevorderen
De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College vindt het belangrijk dat studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van ons excellentieprogramma.

Bekijk de video over Yvanka de Reus
Bekijk de video over Femke Al