Horizon College | Word de beste versie van jezelf

publicatiedatum: 02 april 2022

Yvanka en Sam Nederlands kampioen

Yvanka de Reus en Sam Strijbis zijn Nederlands kampioen in hun vakgebied geworden. Als eerste vrouwelijke mbo-student veroverde Yvanka het goud bij het bouwtimmeren. Sam werd verkozen tot de beste sanitaire- en verwarmingstechnicus. Zilver was er voor verpleegkundige Laura van Engen en Robin Berkhout veroverde brons bij de meubelmakers. De studenten van het Horizon College stonden 31 maart en 1 april in de finale van Skills Heroes; dé vakwedstrijden voor mbo-studenten.

Namens het Horizon College kwalificeerden elf studenten zich voor de finales. Per opleiding deden 8 mbo-studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes.

Yvanka (17) wordt mede-opgeleid door ESPEQ. Haar opleidingsbedrijf is Jonker en Meijerhof.
Sam (21) wordt mede-opgeleid door IW Noord-Holland. Zijn opleidingsbedrijf is Strijbis Installaties.

 

SamSam Strijbis

Media-aandacht

Als eerste vrouwelijke mbo-student veroverde Yvanka de Reus dus het goud. De media hebben hier uitgebreid over gepubliceerd. Nieuwsgierig?

Kijk hier de video van NH Nieuws.
Kijk hier de video van Hart van Nederland.
Lees hier het artikel in het Noordhollands Dagblad (voor abonnees)

Eerste meisje ooit
Yvanka: 'Ik vind het heel gaaf dat ik eerste ben geworden, het eerste meisje ooit. Ik heb de jongens laten zien dat meisjes ook kunnen timmeren en hierin kunnen uitblinken. We moesten een dakconstructie maken. Het was een lastige opdracht want alles moet tot op de millimeter kloppen. Ik had de opdracht binnen de tijd af en ik was er tevreden over.’ 

Doel  behaald
Sam (21) stond twee jaar geleden ook in de finale bij de categorie sanitaire- en verwarmingstechnicus. Toen eindige hij als vijfde. Nu dus goud. ‘De opdracht ging goed, alhoewel ik over een paar details minder tevreden was. Ik had een hoge score, dat had ik niet verwacht. Het verschil met de nummer twee was minimaal, maar met de nummer drie was het verschil tien punten. Voor de wedstrijd was ik niet heel gespannen, maar tijdens de prijsuitreiking was ik dat wel. Het is hartstikke mooi dat het gelukt is en dat ik mijn doel behaald heb.’

Shanghai - Keulen (update juni 2022)
De bedoeling was dat Yvanka en Sam afgevaardigd zouden worden naar het WK in Shanghai in China. Maar Skills Netherlands heeft besloten om team Netherlands niet naar Shanghai af te laten reizen in verband met de onzekere coronasituatie. Inmiddels is bekend geworden dat het gehele WK in Shanghai is afgelast. 
Yvanka wordt nu afgevaardigd naar het Europees kampioenschap bouwtimmeren in Duitsland. Dit EK wordt van 5 t/m 8 juli gehouden in Keulen.

Toppers in de zorg
Laura van Engen (21) veroverde het zilver bij de verpleegkundigen. ‘Ik ben superblij met mijn zilveren medaille. Eigenlijk had ik geen medaille verwacht, want andere verpleegkundigen sprongen er ook uit. We zijn allemaal toppers in de zorg. De finale was intensief, maar vooral heel leerzaam. Ik heb heel veel over mijn vak en mezelf als verpleegkundige geleerd.’

Blij met brons
Robin Berkhout  (22) deed voor de vierde keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij werd twee keer Nederlands kampioen en één keer tweede bij het bouwtimmeren. Dit jaar deed Robin mee in de categorie meubelmaken. Hij moest een tafeltje met een lade maken en behaalde hiermee het brons. Robin: ‘De eerste dag liep volgens planning en de tweede dag ook, totdat ik op het laatst tegen een maatvoeringsfout aanliep waardoor ik mijn lade niet kon monteren. Ik heb toen besloten om de lade te laten voor wat het was en het tafeltje verder afgewerkt. Dat is goed gelukt. Ik ging er vanuit dat ik geen podiumplaats zou behalen, dus kwam de bronzen medaille als een verrassing en ben er erg blij mee.’

De elf finalisten werden dinsdag 5 april op onze locatie in Alkmaar gehuldigd. Uit handen van voorzitter Anja Grootoonk kregen zij een Horizonmedaille.

De overige uitslagen van de Horizonstudenten
Cherise Bommel, verzorgende IG: 4e plaats
Julia Laan, mediavormgever: 5e plaats
Nick Dral, metselaar: 5e plaats
Latisha Vlaming, apothekersassistente: 6e plaats
Onno Roos, schilder: 6e plaats
Dustin Joossen, applicatie- en mediaontwikkelaar: 7e plaats
Femke Al, lasser: 8e plaats