Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg | Horizon College

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

  • Alkmaar Hoorn
  • BBL BOL
  • Niveau 4
  • 2 jaar 3 jaar
  • augustus 2023
Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

De ideale opleiding als jij het leuk vindt om te werken met mensen en ze wilt helpen zo zelfstandig mogelijk in de maatschappij te laten functioneren.

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kom je te werken in bijvoorbeeld de psychiatrie, verslavingszorg, dak- en thuislozenzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg.

Mensen die vanwege beperkingen of stoornissen niet (meer) zelfstandig kunnen functioneren binnen hun dagelijkse bezigheden, hebben hulp nodig van een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Daarbij kun je denken aan ondersteuning bij zelfstandig wonen, persoonlijke zorg, werken op een zorgboerderij of het invullen van vrije tijd. Je verzorgt bijvoorbeeld een dagprogramma voor cliënten binnen een woonvoorziening of je ondersteunt cliënten die aankloppen bij inloophuizen voor dak- en thuislozen.

De doelgroep waarmee je werkt is zeer divers. Het zijn mensen van verschillende leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking en mensen met één of meerdere ziekten en/of problematieken. Denk aan vormen van dementie en psychiatrische ziektebeelden, zoals een verslaving, een psychosociaal of gedragsprobleem hebben of mensen die dak- of thuisloos zijn.

Als persoonlijk begeleider werk je op een groep bij de dagbesteding of woonbegeleiding. Je werkplek is in de meeste gevallen bij een dagactiviteitencentrum of binnen een woonvoorziening. Denk hierbij ook aan huiskamerprojecten voor ouderen, inloophuizen voor dak- en thuislozen, een locatie voor dagbesteding voor verstandelijk beperkten en psychiatrie, zorgboerderijen, asielzoekerscentra en justitiële inrichtingen.

Naast jouw werkzaamheden op de groep, zullen coördinerende taken zoals het maken van een begeleidingsplan of gesprekken voeren met ouders/betrokkenen van de cliënten ook tot jouw takenpakket behoren.

Het onderwijs is projectmatig opgezet. Dit betekent dat je vooral wordt uitgedaagd om de kennis, vaardigheden en houding te laten zien die je nodig hebt in het werken binnen de maatschappelijke zorg.

Lijkt dit je interessant? Dan is de mbo-opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou!

Studiefeiten

Punt van aandacht

Het kan zijn dat bepaalde vakken op een andere locatie van het Horizon College worden gegeven.

In een enkel geval kan het gebeuren dat je voor of tijdens de opleiding vanwege het aantal studenten wordt overgeplaatst naar Hoorn of Alkmaar.

Aanmelden

Klik op één van onderstaande buttons om je aan te melden voor deze opleiding.

Wil je eerst meer informatie over aanmelden? Klik dan hier.

Aanmelden - BOL Aanmelden - BBL

Contact

Informatie en vragen Welzijn Alkmaar OSBwelzijnalkmaar@horizoncollege.nl (072) 547 68 94
Informatie en vragen Welzijn Hoorn OSBwelzijnhoorn@horizoncollege.nl (0229) 28 74 22