Horizon College | Word de beste versie van jezelf

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

  • Alkmaar Hoorn
  • BBL BOL
  • Niveau 4
  • 2 jaar 3 jaar
  • september 2024
Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Heb je er altijd van gedroomd om met mensen te werken en hen te helpen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in de maatschappij? Dan is de opleiding "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg" echt iets voor jou!

Je helpt mensen die door beperkingen of stoornissen niet (meer) zelfstandig kunnen functioneren in hun dagelijkse leven. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je ondersteuning biedt bij zelfstandig wonen, persoonlijke zorg, werken op een zorgboerderij of het invullen van vrije tijd. Je kunt een dagprogramma verzorgen voor cliënten binnen een woonvoorziening of ondersteuning bieden aan mensen die aankloppen bij inloophuizen voor dak- en thuislozen.

De mensen waarmee je werkt, vormen een diverse groep. Ze kunnen van verschillende leeftijden zijn en een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking hebben. Ook zijn er mensen met meerdere ziekten en/of problematieken, zoals dementie, verslavingsproblemen, psychosociale of gedragsproblemen, of mensen die dak- of thuisloos zijn.

Waar kom je te werken?

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kun je in verschillende sectoren aan de slag, zoals de psychiatrie, verslavingszorg, dak- en thuislozenzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg.

Dagbesteding of woonbegeleiding

Als persoonlijk begeleider werk je meestal op een groep bij de dagbesteding of woonbegeleiding. Je werkplek kan variëren, van een dagactiviteitencentrum tot een woonvoorziening. Denk bijvoorbeeld aan huiskamerprojecten voor ouderen, inloophuizen voor dak- en thuislozen, locaties voor dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking of in de psychiatrie, zorgboerderijen, asielzoekerscentra en justitiële inrichtingen.

Naast je werkzaamheden op de groep, zullen ook coördinerende taken tot je verantwoordelijkheid behoren. Zo maak je bijvoorbeeld begeleidingsplannen en voer je gesprekken met ouders of andere betrokkenen van de cliënten.

Praktijkgericht leren

De opleiding is projectmatig opgezet, wat betekent dat je vooral praktijkgericht leert. Lekker actief en hands-on dus! Je ontwikkelt de kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt in het werken binnen de maatschappelijke zorg.

Klinkt dit als jouw ding? Ga ervoor! De opleiding "Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg" wacht op jouw talent en enthousiasme! Veel succes en plezier!

Studiefeiten

Punt van aandacht

Het kan zijn dat bepaalde vakken op een andere locatie van het Horizon College worden gegeven. BOL wordt zowel in Hoorn als Alkmaar gegeven. BBL start altijd in Alkmaar en bij voldoende aanmeldingen ook in Hoorn.

In een enkel geval kan het gebeuren dat je voor of tijdens de opleiding vanwege het aantal studenten wordt overgeplaatst naar Hoorn of Alkmaar.

Aanmelden

Klik op één van onderstaande buttons om je aan te melden voor deze opleiding. 

Wil je eerst meer informatie over aanmelden? Klik dan hier.

Aanmelden - BOL Aanmelden - BBL

Contact

Informatie en vragen Welzijn Alkmaar OSBwelzijnalkmaar@horizoncollege.nl (072) 547 68 94
Informatie en vragen Welzijn Hoorn OSBwelzijnhoorn@horizoncollege.nl (0229) 28 74 22
s