Horizon College | Word de beste versie van jezelf

Zij-instromen vanuit de beroepspraktijk

Word docent of instructeur

Volop kansen voor zij-instromers

Een zij-instromer is een professional uit de beroepspraktijk die de overstap maakt naar het onderwijs. Zij-instromers zijn onmisbaar in het mbo. Of je nu marketeer, verpleegkundige, software developer of monteur bent; jouw werkervaring is gewild in het onderwijs. Wil jij jouw ervaring inzetten om studenten klaar te stomen voor het échte werk? Dan ben jij klaar voor een nieuwe stap in je carrière. Word docent of instructeur bij het Horizon College!

Als docent of instructeur kies je voor een baan met maatschappelijke betekenis. Je draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van het talent van morgen, maar je bereidt hen ook voor op hun deelname aan de samenleving.

Ook als je geen ervaring hebt voor de klas of er niet voor bent opgeleid, bieden we verrassend veel mogelijkheden om aan de slag te gaan als docent of instructeur. Lees hieronder meer over de opleidingstrajecten. Wil je niet een volledige overstap maken naar het onderwijs, maar je huidige baan in het bedrijfsleven combineren met lesgeven? Kies dan voor het hybridedocentschap.

Docent worden

Heb je een interessante vacature op onze website gezien voor docent, maar heb je nog geen lesbevoegdheid? Dan kun je toch op deze vacature solliciteren, mits je een wo- of hbo-studie hebt afgerond en ervaring in het werkveld hebt. Daarnaast moet je bereid zijn om je lesbevoegdheid te halen.

Indien we je geschikt vinden voor de functie, bieden wij je een opleidingstraject tot docent aan (mits je bij ons een aanstelling hebt voor minimaal 0,4 fte). Naast je opleidingsuren geef je ook al direct les aan onze studenten. Zo kun je het geleerde direct in de praktijk brengen.

In overleg met de leidinggevende wordt bepaald welk opleidingstraject het meest passend is. Meestal wordt er gekozen voor het PDG-opleidingstraject. In een enkel geval wordt gekozen voor de lerarenopleiding of een ander traject. Tijdens het PDG-opleidingstraject behaal je je pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG) in een kleine 2 jaar en word je begeleid door een coach. De PDG-opleiding bieden we regelmatig incompany aan. Ook is er de mogelijkheid om vooruitlopend op de PDG-opleiding alvast pedagogisch-didactische trainingen te volgen via onze eigen HC Academie. De opleiding wordt betaald door het Horizon College. 

Heb je geen wo- of hbo- diploma, maar wel een mbo-diploma niveau 4? Dan kun je solliciteren op een functie voor docent als je meer dan drie jaar werkervaring hebt in het vak waarin je les wilt gaan geven én bereid bent om je lesbevoegdheid te halen. Tevens moet je een assessment doen om te laten zien dat je functioneert op hbo werk- en denkniveauVervolgens behaal je binnen drie jaar na de start van je werkzaamheden bij het Horizon College je pedagogisch didactisch getuigschrift.

Kijk in ons vacature-overzicht of het Horizon College op dit moment op zoek is naar docenten in jouw vakgebied. 

Actuele vacatures

Instructeur worden

Als instructeur begeleid je studenten vooral tijdens het praktijkgedeelte van het onderwijs. Je mag zelfstandig (delen van het) onderwijs verzorgen, maar doet dat onder verantwoordelijkheid van een docent of een onderwijsteam.

Heb je een interessante vacature gezien op onze website voor instructeur, maar heb je nog geen lesbevoegdheid? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je kunt op de vacature solliciteren indien je minimaal een mbo-opleiding niveau 3 hebt afgerond én aantoonbare relevante werkervaring in het vakgebied waarin je les wilt geven.

Indien we je geschikt vinden voor de functie dan bieden we je de specialistenopleiding Instructeur in het mbo aan. Dit is een eenjarige BBL-opleiding. Je gaat één dag in de week naar school en je bent voor minimaal 16 uur per week werkzaam als instructeur.

Tijdens de instructeursopleiding leer je de pedagogische en didactische vaardigheden die je nodig hebt om jouw praktijkervaring door te geven aan de studenten. Je sluit de opleiding af met een landelijk erkend mbo-4 diploma. 

Kijk in ons vacature-overzicht of het Horizon College op dit moment op zoek is naar instructeurs in jouw vakgebied. 

Meer informatie

Wil je meer weten over werken in het onderwijs of ben je benieuwd naar nog meer verhalen van mensen die je voorgingen? Kijk dan eens op de website van het Onderwijsloket. Het Onderwijsloket is hét informatiepunt voor werken in het onderwijs. En kijk ook eens op het YouTube-kanaal van Werken in het Onderwijs, vol inspirerende video's.

Heb je vragen over docent of instructeur worden bij het Horizon College? Neem dan gerust contact met ons op via: sollicitaties@horizoncollege.nl