Topsport en studie

Ben je een topsporter en wil je daarnaast je mbo-diploma halen? Dan biedt het Horizon College je twee opleidingsmogelijkheden: de topsportopleiding en de topsportregeling. Elke student, die heeft aangegeven topsporter te zijn, wordt door de topsportcoördinator uitgenodigd voor een oriënterend gesprek waarin de twee opleidingsmogelijkheden besproken worden.

Bekijk ook de video onderaan deze pagina.

 

De topsportopleiding
Op de locatie Alkmaar kunnen topsporters kiezen voor een mbo-topsportopleiding. Alle topsporters ronden na twee jaar eerst de opleiding Medewerker Sport en Recreatie niveau 2 af en kunnen daarna doorstromen jaar het tweede jaar Sport- en Bewegingsleider niveau 3 of Sport- en Bewegingscoördinator niveau 4. Het unieke aan deze opleiding is dat je samen met andere topsporters studeert en je je trainingsuren kunt inzetten voor deze opleiding. Deze opleiding is bedoeld voor topsporters met minimaal vmbo-BL, die in het bezit van een NOC*NSF-status A, B, HP, talent of belofte. Of trainen bij een regionaal trainingscentrum (RTC).

Lesprogramma

Tijdens de eerste twee jaar wordt het lesprogramma aangeboden in de ochtend, de middag is vrij voor training en stage. Als je doorstroomt naar niveau 3 of niveau 4 maak je in overleg met de topsportcoördinator een persoonlijk studieplan, waarbij er ook lessen in de middag gevolgd zullen worden. Tijdens de eerste twee jaar kun je al lessen volgen op niveau 3 en 4, waardoor  je in niveau 3 en niveau 4 meer ruimte in je lesprogramma hebt voor je trainingen.

Terugstromen
Mochten de omstandigheden zodanig zijn dat je je NOC*NSF-status verliest of niet meer traint bij een RTC, dan kun je altijd terugstromen in een reguliere opleiding Sport & Bewegen van het Horizon College die past bij je vooropleiding.

Voor deze opleiding is geen toelatingstest en medische keuring nodig. Wel is er een intakegesprek, want er is maar beperkt plaats.

De topsportregeling
Als topsporter kun je ook kiezen voor één van de andere opleidingen op het Horizon College. Er wordt na je plaatsing voor een beroepsopleiding een gesprek gepland met jou en de topsportcoördinator om je status en opleidingsmogelijkheden te bespreken. Er wordt een topsportaddendum opgesteld met daaraan gekoppeld een topsportbegeleidingsplan. Hiermee worden afspraken vastgelegd over de begeleiding en eventuele aanpassingen in het lesrooster, toegestane afwezigheid en een eventuele verlenging van de studieduur.

Maatwerk
Als het nodig is, wordt een individueel leertraject samengesteld zodat jij opleiding en topsport succesvol kunt combineren. Docenten en mentoren zorgen er samen met jou voor, dat je naast school veel tijd kan besteden aan het beoefenen van topsport.

Voor meer informatie over zowel de topsportopleiding als de topsportregeling kun je per e-mail contact opnemen met de topsportcoördinator: Menno van der Plas.

Zie ook: indicatiecriteria topsporter