Wie betaalt je opleiding?

Afhankelijk van je leeftijd zijn er een aantal manieren waarop je bij het vavo ingeschreven kan worden (als je voldoet aan de eisen voor de gewenste opleiding):

Je bent jonger dan 16 jaar:
Helaas is inschrijving op het vavo dan niet mogelijk

Je bent 16 of 17 jaar :
Je moet ingeschreven worden als Uitbestede leerling door je vo-school. Het Rijk betaalt jouw gehele opleiding en de huur van de boeken. De betaling aan het vavo loopt via je middelbare school. Zelf betaal je een borg van € 100,- voor de boeken. Een gezakte leerling krijgt over het algemeen drie vakken vergoed.

Heb je al een vmbo-TL diploma en wil je doorstromen naar havo, dan mag je vo-school je ook uitbesteden naar het vavo (mits je voldoet aan onze vooropleidingsvoorwaarden). Heb je al een havo 5 diploma en wil je doorstromen naar vwo, dan mag je vo-school je ook uitbesteden naar het vavo (mits je voldoet aan onze vooropleidingsvoorwaarden).
In beide gevallen van opstromen naar een hoger niveau krijg je alle vakken vergoed.
 

Je bent 18 jaar of ouder:
- Je kunt ingeschreven worden als Rijksbekostigde leerling, Het R¡jk betaalt 90% van het cursusgeld en je betaalt zelf 10% van het cursusgeld plus de huur en de borg van de boeken. De wettelijke eigen bijdrage voor een Rijksbekostigde leerling voor het schooljaar 2019-2020 is ongeveer € 30,80.
Rekenvoorbeeld: Je volgt een jaar lang het vak Nederlands. Dit vak wordt 2x per week in een blokuur gegeven = 4 uur per week. De leerling betaalt 4x € 30,80 = € 123,2O euro per jaar.

- Je kunt ook ingeschreven worden als Uitbestede leerling. Of je wordt uitbesteed of niet bepaalt je vo-school. Het Rijk betaalt jouw gehele opleiding en de huur van de boeken. De betaling aan het vavo loopt via je middelbare school. Zelf betaal je een borg van € 100,- voor de boeken. Een gezakte leerling krijgt over het algemeen drie vakken vergoed.

Heb je al een vmbo-TL diploma en wilje doorstromen naar havo, dan mag je vo-school je ook uitbesteden naar het vavo (mits je voldoet aan onze vooropleidingsvoorwaarden).

Heb je al een havo 5-diploma en wil je doorstromen naar het vwo, dan mag je vo-school je ook uitbesteden naar het vavo (mits je voldoet aan onze vooropleidingsvoorwaarden).
In beide gevallen van opstromen naar een hoger niveau krijg je alle vakken vergoed.
 

Particuliere leerling:
In een enkel geval kun je ook ingeschreven worden als particuliere leerling:

  • als je niet voldoet aan de vooropleidingsvoorwaarden van de gewenste opleiding;
  • als je nog geen 18 bent, maar ook niet uitbesteed wordt door een voschool;
  • als je alleen het Profielwerkstuk wilt maken;
  • als je als extraneus vakken wilt volgen (je doet alleen schoolexamens en eindexamens, maar je volgt geen lessen.)

Als particuliere leerling betaal je het cursusgeld helemaal zelf. Het cursusgeld voor het schooljaar 2019-2020 is € 307,50 per wekelijks lesuur op jaarbasis. Daarnaast betaal je eenmalig € 75, administratiekosten. Verder betaal je ook zelf de huur en de borg voor de boeken.

Rekenvoorbeeld: je volgt een jaar lang het vak Nederlands. Dit vak wordt 2x per week in een blokuur gegeven = 4 uur per week.
De leerling betaalt 4x € 307,50 = € 1230; euro per jaar.
Het schoolgeld voor Extraneus vakken en voor het Profielwerkstuk is vastgesteld op € 307,50 per vak. Hierbij komt ook nog eenmalig € 75,- administratie kosten.

Bekijk het overzicht tegemoetkoming in de studiekosten.
(klik op afbeelding voor een grotere versie)

Klik op afbeelding voor grotere versie