Horizon College | Word de beste versie van jezelf
Diploma/Certificaat
Alkmaar

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs

Haal je diploma bij het vavo!

Wat is het vavo?

Hey, welkom bij het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (vavo) van het Horizon College!

Wil jij je middelbare schooldiploma behalen? Geen zorgen, wij helpen je daarbij! Of je nu een volwassene bent die weer naar school wil gaan of je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs komt, bij het Horizon College bieden we het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs aan dat perfect bij jou past. Bij ons kun je een diploma of certificaat halen op vmbo-tl (mavo), havo- of vwo niveau. 

Waarom vavo bij het Horizon College een topkeuze is? Check it out: 

No worries!
Onze geweldige docenten staan klaar om je te ondersteunen. Heb je wat extra hulp nodig? Geen probleem! Onze docenten zijn er om jouw leerproces soepel te laten verlopen. 

Keuzes, keuzes!
Ons vakkenaanbod voor de vavo biedt een flinke variatie aan vakken. Of je nu interesse hebt in talen, exacte wetenschappen of maatschappijleer, wij hebben het! Kies wat jou aanspreekt en maak je dromen waar! Wij bieden dezelfde eindexamenvakken aan als een gewone middelbare school.

Het vavo is door de overheid erkend en gesubsidieerd onderwijs en toegankelijk voor leerlingen vanaf 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar, dan kan jouw vo-school je detacheren.

Meer weten over vavo? 

Klinkt dit als jouw kans om jouw middelbare schooldiploma te behalen? Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken!

Aanmelden

Aanmelding voor de vavo is voor het schooljaar 2023-2024 niet meer mogelijk. Vanaf 1 mei 2024 kun je je aanmelden voor het schooljaar 2024-2025.  

Reiskostenvergoeding

Goed nieuws! Vanaf schooljaar 2023-2024 kom je, als je meer dan 10 kilometer van school woont, in aanmerking voor een reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer. Dat betekent dat je geld kunt terugkrijgen voor je reiskosten wanneer je naar school gaat voor lessen of toetsen. Je kunt maximaal de kosten van een trajectkaart terugkrijgen. Hoe het precies werkt, wordt aan het begin van het schooljaar uitgelegd.

Informatie voor decanen

Bent u decaan op het voortgezet onderwijs en wilt u meer weten over de mogelijkheden van volwassenonderwijs voor uw leerling? Bezoek dan onze pagina voor decanen. 

Informatie over kosten

Meer weten over de kosten voor vavo? Op onze kostenpagina lees je alles over cursusgeld en lesgeld. 

Begeleiding

Iedere vavo-deelnemer krijgt een mentor. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zou het kunnen zijn dat je extra begeleiding nodig hebt. Je kunt dit aangeven tijdens de digitale aanmelding of tijdens het intakegesprek. Ook uit een Talentscan (tijdens de intake) zou kunnen blijken dat je die begeleiding nodig hebt. De ambulant begeleider biedt hierbij de nodige ondersteuning.

Extra ondersteuning

Wanneer je een beperking, chronische ziekte of stoornis hebt, kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning van onze ambulante begeleider. In een intensieve intake beoordelen we of je daarvoor in aanmerking komt en bepalen we wat wij jou binnen het vavo kunnen bieden.

Voorbeelden van extra ondersteuning zijn:
- extra begeleiding van de ambulant begeleider, docenten en/of je mentor
- specialistische coaching en begeleiding van een ambulant begeleider
- extra tijd bij examens
- andere afspraken, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Aanmelden vavo

Voor een vavo-opleiding in het schooljaar 2024- 2025 kun je je (anders dan bij mbo-opleidingen) digitaal aanmelden vanaf 1 mei 2024.

Wil je meer informatie over het vavo? Mail naar vavo@horizoncollege.nl.

Na je aanmelding

Na de digitale aanmelding via onze website ontvang je binnen een paar werkdagen een mail van de afdeling vavo met daarin je studentnummer. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een intakegesprek en daarna hoor je of je geplaatst kan worden bij het vavo.

Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek bepalen we of je daadwerkelijk kan worden ingeschreven bij de door jou gekozen opleiding en we bespreken welke (alternatieve) vakken je dit schooljaar gaat volgen om een zo groot mogelijke kans op slagen te hebben. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk dat je al slaagt door je profielwerkstuk te verbeteren. Het is daarom nodig dat je voor het intakegesprek je definitieve cijferlijst en diploma’s aanlevert. Leerlingen die nog geen 18 jaar of ouder zijn op het moment dat het intakegesprek gevoerd wordt, moeten een ouder of verzorger meenemen. Deze ouder-verzorger moet tekenen voor plaatsing van de leerling.

Negatief advies
Bij negatief advies nodigt ons Expertisecentrum Begeleiding je uit voor een gesprek over andere opleidingsmogelijkheden. Je kunt dan niet beginnen bij het vavo.

Start studie
De studie start begin september 2024 met een introductie en mentordagen.

Oud-student Celine over het vavo

Celine is een oud-student van het Horizon College. Op dit moment volgt ze een studie aan de universiteit. Maar daar ging een lange weg aan vooraf. Celine: ‘Ik ben te laag ingeschat'.

Op de middelbare school haalde ze haar basisdiploma vmbo en startte ze bij het Horizon College een niveau 2-opleiding Sport & Bewegen. ‘Daar werd mij doorzettingsvermogen bijgebracht’, vertelt Celine. ‘Maar ik kwam erachter dat ik beter scoorde met de theorielessen dan met sporten.’ Celine werd geadviseerd om bij het vavo vmbo-tl te volgen en dat deed ze.

Benieuwd naar het hele verhaal?

Volg een Cambridge cursus

Wist je dat het vavo van het Horizon College een officieel Cambridge Exams Centre is? Dat maakt het mogelijk om voor 300 Euro (normaal maximaal 720 Euro) deel te nemen aan een Cambridge cursus van 15 of 20 lessen. 

Na het maken van een plaatsingstoets word je niveau bepaald. Vervolgens word je ingedeeld in een van onze cursussen op dinsdag- of donderdagavond.

Je sluit de cursus af in juni. Met goed resultaat behaal je dan je First, Advanced of Proficiency certificaat.